Ervaringen van een deelnemer aan het schola-project 2015

Spreken is zilver, zwijgen is goud, zingen is goddelijk (Goddelijk?)

Jo Creemers

Voor de tweede maal hebben pastoor Robin Voorn en zangpedagoge Petra Weijers in en voor de schuilkerk een schola-project opgezet met gregoriaanse zang. Uit te voeren op Goede Vrijdag en tijdens de Paaswake. In tien repetities moet het ‘repertoire’ van gewijde zang erin zitten en er, als het even kan, zo'n beetje vlekkeloos uit komen. Gelukkig waren de repetities op vrijdagavond gepland, een avond die ik nog vrij had. Ik kon dus meedoen, hoera.

Zingen in het algemeen, en ook gregoriaans, is voor mij een balsem. Meer dan dat. Zingen, surfen met je stem over golven van klank, kan een innerlijke harmonie opwekken, die met meditatie pas na lange tijd of zelfs niet valt te bereiken (dat is uiteraard wel heel persoonlijk).


Helaas of niet, er zingen geen vrouwen mee, want het is een puur masculien project. Al zwaait Petra Weijers wel een van de twee scepters, meezingen doet ze niet. Maar godenzijdank zingt ze wel vóór tijdens de repetities, of geeft aan hoe je dat het beste kan doen, dat zingen. De hoge tonen bijvoorbeeld, je hoeft daarbij niet je hals te rekken, naar boven te kijken of op je  tenen te gaan staan.

Met de acht andere mannen naar een eenheid toe werken, voegt weer aan ander harmonieus element toe. Het streven is zingen als één stem. We bereiken dat uiteraard nimmer voor honderd procent, maar als we daar dichtbij komen, is de avond weer top.

Als agnost wiens zoektocht pas bij de dood tot een einde zal komen geeft dit schola-project mij toch een vorm van vrede.

De muzikale leiding van Robin Voorn en Petra Wijers paart een zekere strengheid aan gevoel voor humor en zelfs wat compassie (met ons, de lijdende zangers met vaak geknepen stemmen). Werken met hen is daarom een vreugde. Bij een licht-masochistische aanleg groeit deze vreugde zelfs tot extase.

Oud-Katholieke parochie HH Maria en Ursula, Bagijnhof 21, 2611 AN Delft

 Techniek: Sync. Creatieve Producties