Schola Hebdomadae Major 2015

Klik hier voor PDF van dit bericht

Na het succes van het scholaproject van vorig jaar, willen we dit jaar wederom de Schola Hebdomadae Major in het leven roepen. Dit koor- en stemvormingsproject is een samenwerkingsverband van de oud- katholieke kerk aan het Bagijnhof (Delft) en Zanglespraktijk Goed Zingen. 

In deze schola voor gelijke stemmen (in dit geval voor tenoren en bassen) maakt u kennis met dé eeuwenoude zangtraditie,
namelijk die van het Gregoriaans. Prachtige, eenstemmige, harmonieuze muziek, u kent het vast wel, of heeft het misschien weleens gehoord in een klooster of bij een andere gelegenheid. Bijzondere, mystieke muziek waar zovele componisten zich door hebben laten inspireren, tot op de dag van vandaag!

In dit project dat in totaal 8 weken duurt zingt u het Gregoriaans zoals dat oorspronkelijk bedoeld is. Het Gregoriaans komt namelijk volledig tot zijn recht als het gezongen wordt in de setting waarvoor het geschreven is: de liturgie. Juist de liturgieën van Goede Vrijdag en de Paaswake verdiepen de eenvoud en mystiek van het Gregoriaans. U studeert het Gregoriaans voor deze twee bijzondere vieringen in.

In de oud-katholieke kerk zingt men alle Gregoriaanse gezangen in het Nederlands. U krijgt naast uitleg van het Gregoriaans, het notenschrift etc., uiteraard ook veel stemvorming. Het project wordt geleid door Robin Voorn, pastoor van de oud-katholieke kerk en Petra Weijers, zangpedagoog.

De repetities zijn op vrijdagavond, van 20.00 tot 22.00 uur, aan het Bagijnhof te Delft, op: 6, 13, 20 en 27 februari; en op 6, 13, 20 en 27 maart.

Op Goede Vrijdag 3 april is 's middags de laatste repetitie, waarna de schola zal zingen in de viering van Goede Vrijdag (3 april, 20.00 uur) en in de Paaswake (zaterdag 4 april, 21.00 uur).

U kunt zich tot uiterlijk 23 januari a.s. opgeven, door een email te sturen (naam, adres, telefoonnummer en emailadres) aan info@goedzingen.nl, waarna u een bevestiging ontvangt. Deelname aan het project kost € 20, te voldoen op de eerste repetitie. Dit bedrag is inclusief bladmuziek, oefenbestanden, stemvorming en een inleidende cursusavond op vrijdagavond 30 januari (zie hieronder).

De schola bestaat uit maximaal 12 zangers! Met vriendelijke groet,

Robin Voorn, pastoor van de oud-katholieke parochie HH Ursula en Maria Petra Weijers, zangpedagoog 

Lezing

Gregoriaans: geschiedenis, theorie en praktijk

De Oud-Katholieke Parochie Delft organiseert, in samenwerking met Zanglespraktijk Goed Zingen, een lezing over de geschiedenis, theorie en praktijk van het Gregoriaans.
De lezing is gekoppeld aan het scholaproject (voor tenoren en bassen) dat op vrijdag 6 februari a.s. van start gaat, maar is ook bedoeld voor iedereen die meer van het Gregoriaans wil weten.

Waar en wanneer?

Vrijdag 30 januari 2015 Oud-Katholieke Kerk, Bagijnhof 21, Delft Aanvang: 20.00 uur
Bi
jdrage in de kosten: € 5 p.p. Aanmelden niet nodig.


De lezing wordt gegeven door Wouter Blacquière, organist van de Paradijskerk in Rotterdam. Hij studeerde aan het Rotterdams en Utrechts Conservatorium en het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, waar hij de diploma’s Piano, Schoolmuziek, Kerkmuziek en Orgel (DM en UM) heeft behaald. Hij geeft tevens cursussen Gregoriaans voor het Bisdom Rotterdam 

 

Oud-Katholieke parochie HH Maria en Ursula, Bagijnhof 21, 2611 AN Delft

 Techniek: Sync. Creatieve Producties