Zegen over mens en dier (5 oktober)

 

‘Boefie, op voorspraak van de heilige Franciscus zegen ik je…’ Het klinkt misschien een beetje vreemd. Op zondag 5 oktober mocht ik met diaken Jan Lamberts in de Maria van Jessekerk meedoen aan de zegening van mens en dier. Zo’n 40 eigenaren van voornamelijk honden kwamen naar de kerk om hun metgezel uit het dierenrijk te laten zegenen. Je zegent dan niet alleen een dier, maar vooral de relatie tussen de mens en het dier. Er komen verhalen los over wat deze dieren voor mensen betekenen, hoe belangrijk ze zijn geweest in moeilijke periodes en hoeveel vreugde ze mensen gebracht hebben. Daarover mag je toch wel een zegen vragen?

 

Daarnaast kwamen mensen ook spontaan voor zichzelf om zegen en gebed vragen. Mensen die al jaren niet meer in de kerk komen, komen wel hun huisdier laten zegenen. Je ziet de emoties van mensen, je ziet mensen geraakt worden. Even zie je een ontmoeting tussen mensen, dieren en de Eeuwige, onze God. Dat is diaconaat, pastoraat en missie in een enkele ontmoeting.

Zou daar geen zegen op rusten?  

Robin

Voor een zeer uitgebreide fotoreportage van de dierenzegening kijkt u op een pagina van het Stadsdiaconaat en klikt u hier..

Oud-Katholieke parochie HH Maria en Ursula, Bagijnhof 21, 2611 AN Delft

 Techniek: Sync. Creatieve Producties