Beloken pasen - 11 april

Tweede zondag van Pasen

Beloken Pasen

Evangelielezing:

Een van de twaalf, Tomas (dat betekent 'tweeling'), was er niet bij toen Jezus kwam. Toen de andere leerlingen hem vertelden: 'Wij hebben de Heer gezien!' zei hij: 'Alleen als ik de wonden van de spijkers in zijn handen zie en met mijn vingers kan voelen, en als ik mijn hand in zijn zij kan leggen, zal ik het geloven.' Een week later waren de leerlingen weer bij elkaar en Tomas was er nu ook bij. Terwijl de deuren gesloten waren, kwam Jezus in hun midden staan. 'Ik wens jullie vrede!' zei hij, en daarna richtte hij zich tot Tomas: 'Leg je vingers hier en kijk naar mijn handen, en leg je hand in mijn zij. Wees niet langer ongelovig, maar geloof.' Tomas antwoordde: 'Mijn Heer, mijn God!' Jezus zei tegen hem: 'Omdat je me gezien hebt, geloof je. Gelukkig zijn zij die niet zien en toch geloven.'

Jezus heeft nog veel meer wondertekenen voor zijn leerlingen gedaan, die niet in dit boek staan, maar deze zijn opgeschreven opdat u gelooft dat Jezus de messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leeft door zijn naam.

Johannes 20, 24-31 (NBV)

  

Tijdens de Paaswake ben ik in onze kerk. Het is alweer een aantal maanden geleden dat we hier konden vieren op zondag en ik ben blij dat we nu een online viering verzorgen met alle elementen van vuur en water en brood en wijn en wierook, woorden en muziek. Alle zintuigen worden aangesproken. Maar wat is mijn verlangen? Wat is ons verlangen? Waar gaat het nu werkelijk om? 

 

Wat is het werkelijke verlangen van Tomas, onze tweelingbroer — want wat lijkt hij op ons! Dat hij wil tasten? Dat hij wil aanraken? Dat al zijn zintuigen worden aangesproken? Dat hij op die manier kan voelen en ervaren dat Christus er is en leeft? 

 

Als hem die kans geboden wordt, is dat helemaal niet van belang. Van belang is, dat Christus door zijn dichte deuren is binnen gekomen om zijn werkelijke verlangen te stillen met zijn aanwezigheid. Tomas kan alleen nog maar stamelen: Mijn Heer, mijn God!

 

Het verhaal over Tomas, onze tweelingbroer, wijst ons een weg om ons werkelijke verlangen te herkennen en te erkennen: De levende aanwezigheid van Christus in ons bestaan, in ons ‘huis’, ons hart, waarvan we de deuren vaak gesloten houden. Gesloten houden, uit angst voor, ja voor wat? Voor de buitenwereld; voor de consequenties? 

 

Zet de deur maar open en zie, Hij is er al! Hij wijst de weg naar het Leven. 

 

‘Vrede voor jullie!’ 

 

 

De vrede van God, die alle verstand te boven gaat,

zal onze harten en gedachten bewaren

van nu aan tot in eeuwigheid!

 

 

 


 

U kunt onze parochie in deze moeilijke tijd steunen via onderstaande Tikkie, of door een bijdrage op rekening  NL41INGB 0000 385245 ten name van Kerk-en Armenbestuur OK Gemeente Delft.

Directe link voor de Tikkie: https://tikkie.me/pay/OKKDELFT/6f5544Y9MXAXTXWs57hPCU

 

 

Oud-Katholieke parochie HH Maria en Ursula, Bagijnhof 21, 2611 AN Delft

 Techniek: Sync. Creatieve Producties