L&C 2013: Twee en een halve maand op vrijdagavond in de kerk

Twee en een halve maand op vrijdagavond in de kerk

Sophia Chan

Met veel plezier kwam een groep van 30 - 40 zangers uit Delft en de regio bijeen om te zingen. Of repeteren, want dit zangproject onder leiding van Petra Weijers werd afgesloten met twee uitvoeringen vlak voor kerst. Dit  repeteren vond voor het grootste deel plaats in de Oud-Katholieke kerk in Delft waarbij Robin, de assisterend pastor, ook aanwezig was.

Tussen de liederen zaten enkele bekende kerstnummers en adventsliederen, Engelse carols en bijpassende kerkliederen van voornamelijk Engelse afkomst. Grote variatie dus. Soms was het niet gemakkelijk om te zingen wat er staat. Daar is Petra voor, hebben we geleerd, zij lost al onze problemen op. Thuis kon je oefenen met mp3’tjes die per email werden gestuurd. Tijdens de repetitie kan het beetje mis gaan, omdat met een koor oefenen zo anders klinkt dan thuis, maar Petra en Robin waren er om ons te helpen en te verbeteren.

Het lijken misschien heel serieuze avonden te zijn geweest, maar dat is niet het geval. Natuurlijk deden we ons best als het kwam tot zingen, maar we konden ook veel lachen met elkaar. Zo konden Petra en Robin af en toe streng zijn over hoe we moesten zingen, maar er was ruimte voor humor tussen het zingen door.

Na tien repetities oefenen konden we allemaal onze partijen zingen en waren we klaar voor de uitvoering van: A festival of Nine Lessons and Carols. Dit mocht op twee locaties, in de Oud-Katholieke kerk van Delft en Den Haag. Hier waren de leukste momenten voor mij wanneer de lezer de woorden uitsprak: ‘en Maria zei’ en het koor het Magnificat mocht inzetten en kon eindigen met een dramatisch ‘Amen’.

Erg leuk dat dit project aangeboden werd. Naast dat ik heb geleerd mijn stem beter te gebruiken, heb ik er ook van genoten. Hoewel dit de eerste keer was dat ik deelnam, was dit niet het eerste en niet het laatste projectkoor. Zingen in een kerkelijk (kerst)sfeertje: het is voor iedereen.

 Meer foto's van voor en na de uitvoering in Delft: klik hier.

Oud-Katholieke parochie HH Maria en Ursula, Bagijnhof 21, 2611 AN Delft

 Techniek: Sync. Creatieve Producties