Petra Weijers stelt zich voor

Graag stel ik me via deze weg aan u voor. Zolang ik me kan herinneren vind ik muziek ontzettend leuk. Zingen deed ik altijd al graag, en op mijn zevende jaar ging ik op pianoles. Toen ik veertien was werd ik lid van twee koren, een jongerenkoor en het koor van de Paradijskerk te Rotterdam, waar dirigent Wouter Blacquière mij adviseerde om zangles te nemen. Na een concert in de Grote Kerk te Schiedam, waar koorzangers solo mochten zingen, besloot ik echt serieus iets met zang te gaan doen. Na jaren van hard studeren en zangles bij Cora Peeters mocht ik op 5 juni 2000 mijn diploma ‘docerend musicus klassiek solozang’ in ontvangst nemen.

Tijdens mijn studie gaf ik al zangles, maar na mijn afstuderen heb ik die lespraktijk uitgebreid. Daarnaast heb ik veel stemvormingscursussen en workshops gegeven en in 2004 heb ik het koor- en stemvormingsproject ‘Dido & Æneas’ opgezet: een project, geheel uitgevoerd door amateur-zangers en een amateur-orkest. De solorollen uit deze opera van Purcell werden  gezongen door zangleerlingen uit mijn eigen praktijk. Ik wilde hen graag een keer de kans geven in een opera te zingen. Het was een groot succes!

Sinds een aantal jaren leid ik het kamerkoor ‘Collegium Caccini’ en ‘Kinderkoor De Adelingen’. In Rotterdam heb ik de ‘Inloopkoor-formule’ opgezet, die sinds twee jaar zijn vervolg heeft gekregen in Schipluiden, bij ‘Op Hodenpijl’. Momenteel heb ik een lespraktijk in Rotterdam en in Delft. Daarnaast verleen ik als sopraan ook geregeld mijn medewerking aan concerten.

Sinds oktober 2012 zet ik mij, samen met Robin Voorn, in om de muziek binnen de Oud-Katholieke Kerk in Delft meer op de kaart te zetten. We zijn  gestart met een tien weken durend koorproject voor de Kerst, waarbij we met een koor van zo’n vijfendertig enthousiaste zangers een viering van Lessons & Carols hebben voorbereid. Een ontzettend leuk en geslaagd project, dat zijn vervolg heeft gekregen in het Bach-project waarin koralen uit de Johannes Passion voorop staan. In deze projecten krijgen zangtechniek, stemvorming, maar ook interpretatie alle aandacht. Binnenkort starten we het cantorproject waarin ik het zangtechnische/stemvormende deel voor mijn rekening neem.

Het werken met amateur-zangers vind ik ongelofelijk leuk en het geeft me heel veel voldoening. Door goede coaching en verantwoord stemgebruik kunnen zij heel veel presteren. Dat vergroot hun plezier in de muziek, en dáár gaat het mij om!

Petra Weijers

Oud-Katholieke parochie HH Maria en Ursula, Bagijnhof 21, 2611 AN Delft

 Techniek: Sync. Creatieve Producties